28 Ocak 2015 Çarşamba

Bebek odası hazırlarken



 
Doğum yaklaşırken, kararsız kalınan bir diğer konu ise bebek odası hakkında. Kimi anne baba adayları bebek odası için gerekli mobilyaları doğum yaklaşırken alıp, bebek daha doğmadan hazırlıkları tamamlamak isterken, kimisi de farklı düşüncede; bebek doğar doğmaz anne ve baba bebeğin bir süre kendi odalarında, bebek için alınan beşikte uyumasını; bunun hem anne hem de bebek için daha rahat olduğunu düşünüyor. Bu durumda karar tabii ki anne ve babanın. Biz de aynı şekilde doğuma az bir süre kala dedik ki; "Hadi bebek odası hazırlıkları başlasın artık!" Başlarda, bebek odasını önceden  hazırlayıp hazırlamama konusunda kararsızdık ama sonradan kendimi bebek odası mobilyaları arasında karnım burnumda kararsız ve kafası bayağı karışık halde buldum. Kararsızlığımızın nedeni çeşidin gerçekten çok olması, ve de malzeme konusuydu. Bebek mobilyası seçerken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Tasarımı ve işlevselliğinin yanında kullanılan malzemeler de sağlık açısından inanın çok önemli.


  • Öncelikle bebek mobilyaları seçerken mobilyanın ham maddesinde kesinlikle kurşun olmamalı, bu bebeğinizin sağlığı açısından çok tehlikeli! Eğer boya kanserojen maddeler içeriyorsa, parmaklıklara dokunan, ısırmaya çalışan çocukta zehirlenme gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

  • Mobilyalarınızın boyalarında ise lake boya kullanmak tercih sebebi çünkü hem dayanıklılık bakımından hem hijyen ve renk seçimi bakımından lake boya tercih edilebiliyor; fakat tüm lake renkleri ve tüm cilalar EN 71/3 ve LD 313/1994 (ağır metal testi vs)’e uygun olarak toksik madde içermemeli; bu nedenle ürün tercih ettiğiniz firmaya bu bilgileri sorun. Emin olmadan karar vermeyin! Ürün alırken; bu ürün bebek araç ve gereçleri ise kesinlikle iyi araştırma yapmalısınız. Boya konusunda su bazlı boyalar daha çok tercih edilmeli diye düşünüyorum hem daha sağlıklı hem de boyanın neden olduğu koku problemi diğer boyalara kıyasla minimum düzeyde, yine de evinize geldiğinde bir havalandırma sürecine ihtiyaç oluyor. Geçmiş zaman biz de çok araştırma yaptık. Su bazlı bir boya uygulaması olan bir mobilya almıştık. Başlarda biraz koku olmasına rağmen kokunun hemen azaldığını hatırlıyorum. Su bazlı boyaların daha sağlıklı olmaları ve koku yaymamalarının yanı sıra selülozik boyalardan çok daha dayanıklı olduklarını okumuştum bir yerde! Sağlığa zararlı boya ya da polyester parçalar, beşikte uzun zaman geçiren bebeğe ciddi ölçüde zarar verebiliyor. Doğal malzeme konusu bu bakımdan çok önemli; hak verirsiniz ki doğal olmayan her malzeme bebek için birer risk!!

  • Çocuk, odasında dilediğince oynamak ister; bu durumda mobilya boyaları kolaylıkla zarar görebiliyor. Böyle bir sorunla karşılaşmak mümkün; bu durumda su bazlı boyaya kolaylıkla rötüş yapılabiliyor. Demir'in şu anda kullandığı mobilyaları seçerken sade ve yalın bir tasarımı olan rahat bir  kullanıma yönelik modellerden tercih ettik. Ferah bir mekan yaratmak için sade ve açık tonlar tercih ettik. Konu çocuk odaları olunca birbirinden farklı temalı odalarda çok başarılı!!=). Şu anda odasıyla ilgili pek de şikayet etmese de zamanla daha farklı bir oda isteği ile karşılaşmamız an meselesi. Araba yataklar mesela..=)

  • Seçilen mobilyalarda dikkat edilmesi diğer bir konuda "güvenlik". Sivri köşeli ürünler çocuk için tehlike oluşturabileceğinden kenarların oval olmasına dikkat edin. Bebek büyümeye başladığı zaman aynı oranda hareketliliği de artmaya başlayacaktır. Bundan dolayı da bebek beşikleri alırken çok dikkatli olunmalı. Parmaklıkları geniş olan beşiklerde bebeğin zarar görmesi çok daha kolay olacağından, parmaklık aralığı en uygun şekilde tasarlanmalı. Parmaklıkların arası 6 cm’den fazla yani çocuğun başını kıstıracak kadar aralıklı olmamalıdır.
       
  • Mobilyanın yapımında, sunta (Odun talaşının veya odunlaşmış bitkilerin belli kimyasal birleştiriciler ile karıştırılarak preslenmesi sonucu elde edilen levha) ya da  Mdf ( kompozit ahşap malzeme) kullanılabiliyor. Mobilyaların dayanıklılığı ve uzun ömürlü olmaları açısından, mobilyanın mutlaka mdf ham maddesinden yapılmış olması tavsiye edilmektedir. Çünkü mdf malzemesi suntaya göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü. İkisi arasında fiyat farkı olsa da, mdf  malzeme tercih edilmeli. Bu durumda  tercih yine size ait.


   Demir'in Odası =)

 
 
 
 
 
 
 
 

Mobilya alırken dikkat etmemiz gereken onca unsur var. Masif ahşap ise bebek mobilyalarında tercih edilen  en sağlıklı seçenek diyebilirim. Masif mobilya başka bir deyişle "ağaç mobilya", tek bir ağacın mobilya imalatında kullanılmasıyla elde edilir. Uzun süre kullanılabilmesi yani dayanıklılık, doğal yapısı, huzur ve rahatlık vermesi ve sağlamlık özellikleriyle ilk tercih olmalı. Kullanılan diğer uygulamalar ile arasında ciddi bir fiyat farkı olabiliyor. Yine de uygulama alanı çok. Mobilya yapımında kullanılan ağaçlar; ceviz, gürgen, meşe, kayın, kestane, ıhlamur, akçaağaç gibi dayanıklı ve işlenmeye uygun olan ağaçlar.Ancak mobilya yapımında kullanılacak ağacın doğru seçilmesi gerekmekte; çünkü bazı ağaçların dayanıklılığı daha az olabilmektedir. Örneğin çocuk odalarında meşe kullanılması daha uygun.

Demir'in odasında tercih ettiğimiz mobilyalar renk ve tasarım açısından gayet sade. Oyuncaklarının çoğu bu odada değil o yüzden odanın nasıl bu denli toplu olduğuna şaşırmayın!!=) Demir'in deyişiyle "Oyun Odası" dediği yan odanın çoğu zamanki feci, akıl almaz durumunu bir ara paylaşırım ama!!=)


Demir'im "Anne odamı çok dağıttım hadi topla" deyince "Senin odan, sen dağıttın sen topla bakalım" deyip, bu cümleyi pek de beğenmeyen Demir'im tekrar düşünür düşünür ve der ki; "Ben oyun oynamaktan çok yoruldum, toplayacak halim yok o yüzden sen topla bence".... Hımmm!! Sonuç olarak anne öyle şaşkın kalır!=))



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder