13 Ocak 2015 Salı

Asıl sen kork benden mikrop!!







     Şu kış günlerinde, geçen her gün diyorum ki; "Ohhhh!! Bugün de geçti, hasta olmadık çok şükür ama hafif boğazım mı ağrıyor ne?!?!? Aman Demir hasta olmasın." Anne olduktan sonra korkulardan biri de budur işte. Ben hasta olayım aman çocuğum hasta olmasın.. Anaokuluna başladı mı zaten başta diyeceksin ki "Hoş geldin Mikroplar!!"
 
     Son dönemde,bu hastalık mevzusu, bende korkudan çok fobiye dönüşmüş durumda. Elbet hastalanacak; ama hafif geçirmesi tek temennim. Ne biliyim; iki gün salya sümük gezsin ama "ateşi var" demesin kimse bana!!! Son geçirdiğimiz, neredeyse bir hafta süren inatçı ateşi, acil maceralarımızı ,uykusuz gecelerimizi, bu ve bunun gibi inişli çıkışlı tüm süreçlerimizi düşününce, bu korumacı halime elbet sizde hak verirsiniz..=) Görevimiz annelik olunca araştırmacı kişiliğim yine ön planda!! Doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Çocuğumuzun her hastalanışında antibiyotik kullanımı doğru mudur?
 
      Özellikle 2-5 yaş dönemi, çocukların enfeksiyon ve mikrobik hastalıklara yakalandığı bir dönem. Anaokuluna başlama dönemi bir bakıma farklı mikroplar ile tanışma dönemi. Çocuk tam alıştı derken "Hoppppp! dön başa, çocuk hastalanır; evde geçen süre sonunda, hadi en baştan başla bakalım okula alıştırma işine.. Çocuğu okula giden anneler beni ciddi anlamda onaylarken, çocukları anaokuluna yeni başlayacak ebeveynler, "korkmayın bu da geçiyor".
 
 
Annelik Sanatı Dergisi'nin Ağustos sayısında bu konuya yer verilmişti. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Mamur' a göre;
 
  • Antibiyotikler, bakteriler için öldürücü kimyasal maddeler olduğundan bakterilere karşı etkili olup virüslere karşı etkili değillerdir. 

 
  • Mikroplar, bakteri, mantar ve virüs olmak üzere 3 çeşittir. Antibiyotik doğrudan bakteri ve mantar cinsindeki mikropları öldürür. Özellikle bakteriler ,yüksek ateş ile seyreden sinüzit, irinli bademcik iltihabı, zatürre gibi hastalıklara neden olur.

 
  • Nezle gibi hafif ateş, burun akıntısı, hapşırık, göz yaşarması ve ses değişikliği ile seyreden hastalıklar çoğu zaman virüslerden kaynaklanmakta. Antibiyotik kullanımı virüsleri etkilemediğinden nezle gibi durumlarda antibiyotik kullanılması boşuna olabiliyor.

 
  • Antibiyotiklerin doğru hastalıklarda ve doğru sürelerle kullanılması önemli. Bir önceki reçeteden kalma kullanılmış antibiyotikler asla kullanılmamalıdır.

 
  • İlaçlar uygun olmayan şartlarda kullanıldığında, bakterilerin antibiyotiklere direnç geliştirebiliyor. Antibiyotikler tüm bakterilerde değil; ancak bazılarında etkili.

 
  • Uygun dozda ve sürede kullanılmadığı takdirde antibiyotiğe dirençli daha çok bakteri üremesine neden olunabiliyor. Mesela soğuk algınlığına yakalanan bir çocuk virüs ile enfekte olduğu durumda tedavi için uygun bir antibiyotik yoktur. Antibiyotik kullanımı kararını doktorunuz vermelidir. Bu konuda anne ve babaların bilgi sahibi olması çok önemlidir.

 
Bugün tavsiye edeceğim çok eğlenceli bir kitap var. Bir Mikrobun Yolcuğu, Tübitak Popüler Bilim Kitaplarının yayımladığı, mikropların yolculuğunu çok da eğlenceli bir dilde anlatan bir kitap. Bir Kral Kelebeğin Yolculuğu, Bir Yağmur Damlasının Yolculuğu, ve Bir Plastik Şişenin Yolculuğu ise serinin diğer üç kitabı. Resimler de gerçekten çok güzel. Bakalım bu kitabımız da "Yeşil mikroplar neler yapıyorlar?"
 
 
 
 
"Bizi hasta yapan mikroplar nereden geliyor? ve - hapşuuuuuu!- nereye gitti şimdi? Bakalım nerelere gitmiş. Takip etmeye başlayalım o zaman!!" Demir en çok da partici mikrobu seviyormuş öyle diyor okurken. Mikropların sadece masal kitaplarında kalması dileğiyle!!
 

 
 
 
 
 
 
      
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder