12 Ocak 2015 Pazartesi

Masal saatleri!


 
 


     Masal saatleri, sadece Demir için değil,"annesi" içinde, birlikte geçirilen keyifli zamanlardan.. Ben ona okumayı seviyorum. İlk kitabını aldığımızda çok küçüktü. Önceleri okurken hemen sıkılıyordu; biz de sadece sayfalardaki resimlere bakıyorduk. Bu ona yetiyordu zorlamaya gerek yoktu. Büyüdükçe benim tahminimin aksine bayağı ilgili olmaya başladı. Her çocuk gibi oyuncaklarıyla oynamayı çok seviyordu; ama gün içinde veya uykudan önce de masal okumamı istiyordu. Zamanla, sadece oyuncaklar değil, masalları da arkadaşı oldu.
  
     Önemli olan onun yaşına, gelişimine uygun ve aynı zamanda ilgisini de çekecek kitaplar bulmak. Zamanla çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı kazandığını, hayal gücünün ve kelime dağarcığının geliştiğini fark edeceksiniz. Özel bir anaokulunun rehberlik servisi, çocukları doğru yönlendirmenin ilerideki okur-yazarlık yeteneğinin gelişimi için çok önemli olduğunu söylüyor.
 
Kitap okumanın gelişime katkıları:

          Dil ve Zihinsel Gelişime Katkısı
 
          • Dinleme, taklit etme ve dil ile  ilgili alıştırmalar yapmasını sağlar.
• Kelime hazinesini geliştirir.
• Hayal gücünü geliştirir, hayal günü kullanarak kendi ürününü oluşturma hazzını verir (yaratıcı düşünme).
• Gördüğü şekilleri algılamayı öğrenir.
• Belleğini geliştirir.
• Dikkatini yoğunlaştırma ve dinleme sabrını kazandırır.
• Okuma ilgisini uyandırır


           Duygusal Gelişime Katkısı
 •  Dinlediği hikâyelerdeki kahramanlarla duygusal olarak özdeşim kuran çocuk başkalarının da  aynı duyguları yaşadığını görür, duygu paylaşımı sağlanır ve kendisini yalnız hissetmez.
• Duyguların doğallığını keşfeder.
• Yaşadığı ve yaşayacağı duygusal olaylarda nasıl davranacağına daha önce okunan hikâyelerle hazırlık yapmış olur.
 • Yetişkin ile birlikte okunduğunda onunla değerli ve hoş bir zaman geçirmenin yanında ilişkiyi kuvvetlendirir.

Sosyal Gelişime
• Sosyal hayatta önemli olan insan ilişkilerinin (paylaşma, sorumluluk alma, yardımlaşma, hoş görülü olma vb.) önemini ve nasıl uygulanması gerektiğini hikâyelerle yaşayarak öğrenir.
• Örneklenen olaylardan etkilenerek sosyal uyumu kolaylaştırır. 
(Alıntı)

     Okumanın gelişime olan katkılarından sonra gelelim, bugün tavsiye etmek istediğim iki tane masal kitabına.. Redhouse Kidz Çocuk Kitapları'nın yayımladığı, Leyla Fonten'den Öyküler adı altında, birbirinden farklı dokuz adet masal kitabı var. Leyle Fonten, meşhur fabl yazarı La Fontaine'in torununun torununun torunu olup, evinde çeşit çeşit hayvanları beslemekte; kediden kirpiye, köpekten fareye, kurbağadan örümceğe, balık, kuş ve sinek bile.. Sinek mi? Örümcek mi? demeyin, hayvanları çok seven  Leyle Fonten napsın? Her hayvanı çok seviyor. Hatta hepsinin birbirinden farklı huyu olsa bile. Dokuz kitaplık bir seriden,bizde henüz iki adet mevcut; ama serinin diğer kitaplarını da en yakın zamanla almayı düşünüyorum.



     Öfkeli Örümcek Rıza, serinin diğerlerini de merak etmemizin sebebi. Bu örümcek öfkeli mi öfkeli. "Öfkeli örümcek olur mu?" demeyin. Demek ki oluyor. Geçen sabah erkenden kalktığında Rıza, bakın nelere sinirlenmiş..

                                         
                                        


    Bilmiş Fare Tuna, ise bir görseniz ne kadar bilmiş. Evdeki tüm hayvanlar şikayetçi bu fareden. Bakalım neler neler olmuş masalda..

    Mutsuz Kedi Dila, İnatçı Kirpi Mina, Utangaç Köpek Kaya, Kıskanç Kurbağa Eda, Sabırsız Sinek Feza, Tembel Balık Sefa ve Korkak Kuş Sema isimli diğer kitaplar ise sizi bekliyor. Demir şimdiden üçüncü masalını seçti bile =)

   Her hayvanın ayrı ayrı huyu var. Leyla Fonten hepsini seviyor buna rağmen. Çocuklarda görülebilen, mutsuzluk, inatçılık, sabırsızlık, utangaçlık, sinirlilik gibi  davranışların, masalda hayvanlar aracılığı ile anlatılıp, daha sonra sorunlara çözüm bulunması adına, küçüklere yardımcı olabilecek harika bir seri.. Tabii annelere de..Keyifli okumalar sevgili anneler!

























 

1 yorum: