14 Şubat 2015 Cumartesi

14 Şubat ..









Beklenen "Sevgililer Günü" sonunda geldi. Sevgiliye alınacak hediyeler, sürprizler derken herkesi almış bir telaş. Kolay değil bugün büyük gün!!!! Peki işin aslı nedir? Yani ilk kim neden demiş "Bugün 14 şubat "Sevgililer Günü" olsun hepimize hayırlı olsun" diye. Bu olayın hikayesi ne acaba?? Bende merak ettim ve sizinle küçük bir bilgi paylaşmak istedim günün anlam ve önemine dair! =)

Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanan özel gündür. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bugün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" (İngilizce: St. Valentine's Day) olarak bilinir. Romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı tarihi dokümanlarda hiç geçmemektedir ve kimi tarihçilere göre sadece bir efsanedir. Valentine'nin onuruna kutlama günü, 14 Şubat 496 yılında Papa Gelasius tarafından ilan edilmiştir. 1969 yılında kilise takviminden Aziz Valentine gününü çıkarmıştır.Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.

Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir.Bunun yanı sıra hediye alımlarından kaynaklı piyasada satışlar artmaktadır.

Sevgililer Gününün duyulmasını ve çoğu insan tarafından kutlanmasını sağlayan şey Massachusetts’ den Esther Howland ilk sevgililer günü kartını basmasıyla oldu.
1847 yılında dantel süslemeli kartları seri halinde üretip, babasının kırtasiye dükkanında satmaya başladı. Kartları o kadar çok beğenildiki ticari hayatında iyi iş yaparak emekli oldu.


***

Aslında biz de bu günü kendimizce kutlar olmuşuz zamanla. Ülkemizde de son senelerde yoğun olarak kutladığımız bir gün oldu "Sevgililer Günü". Bugünün çıkış noktası bir yana ben bu günün "sevgi günü" olmasından pek de şikayetçi değilim. Bunun yanında mağazalar tarafından desteklenen, milyarlarca lira reklam parası harcanıp insanları daha fazla tüketici olmaya alıştıran bir organizasyona dönüşüyor olduğu görmek ise hem üzücü hem düşündürücü. Bu günün bizim kültürümüze aykırı  olduğunu düşünerek tamamen karşı insanlarda var. Ben o kadar katı düşünmüyorum ama kendini kaybedercesine para harcayan  ve gösteriş yapacağım diye kendi parçalayan kişilere karşıyım. Ne yazık ki her şey biraz gösteriş olmuş durumda. Sevgililer Günü altında yapmacıklığın varacağı son nokta. Sevginin olduğu her yerde varım elbet, sevgi bir gün değil 365 gün klişesini de yazmazsam olmaz ama insanların bu tüketicilik dahilinde çok fazla manipüle edildiğini düşünüyorum.

Sevgilim, her şeyim, Demir'im ile bizde dün küçük bir uçan balon aldık; konsept sevgi olunca üzerinde "seni seviyorum" yazan balonumuzu evimizin bir köşesine koyduk. Ne yalan söyleyeyim biz kadınlar daha çok seviyoruz bu tip günleri; kalpleri, balonları... Çok daha romantiğiz falan filan..=) Aslında romantizm çoğu erkeğe göre değil istisnalar var elbet, hatta ‘Sevgililer Günü’ çoğuna göre bayağı anlamsız. Erkeklere kalsa doğum günü gibi daha özel bir günü kutlamak bile gereksiz neredeyse!! Eeeee!! durum böyle olunca mağazaların ve reklamların hedef kitlesi çoğunlukla biz kadınlar oluyoruz.

Diğer yandan Uzmanlar, sevgililerin birbirlerine sürprizler yapmasını, güzel sözler söylemesini, armağanlar almasını, anılarla dolu hoş ortamlarda eğlenilmesini öneriyormuş.

Psikiyatrist Nihat Kaya ise , 14 Şubat Sevgililer Günü’nün insanların sevgisini, aşkını bir daha hatırlaması, diğer günlerde ihmal ettiği ilgisini bugünde ortaya çıkarması, varsa yanlış ve hatalarını telafi etmesi, sevgisini pekiştirmesi açısından anlamlı olduğunu düşünürken bu günü farklı bir bakış açısıyla değerlendiriyor. Daha pozitif olmaya çalışmış sanki.=)

Herkesin düşüncesi, bakış açısı farklı ama ortak nokta sevgisiz ve aşksız bir dünyanın olamayacağı... Kimsenin sevgisiz kalmaması dileğiyle!!


Herkesin Sevgililer Günü kutlu olsun!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder